AirProbe International Challenge (APIC) Antwerpen – voorstelling

APIC is een uitdaging voor inwoners van 4 Europese steden om de luchtkwaliteit van hun leefomgeving zo goed mogelijk in kaart te brengen. De deelnemende steden zijn Antwerpen, Londen (UK), Kassel (Duitsland) en Turijn (Italië).

In Antwerpen werd een gebied afgebakend tussen de Plantin & Moretuslei en het Centaal Station waarvoor de luchtkwaliteit in kaart zal gebracht worden (zie het onderstaand kaartje, klik er op voor meer detail). APIC bestaat uit 3 fases en elke fase worden vrijwilligers actief betrokken om (1) de luchtkwaliteit te meten met een nieuw ontwikkelde sensor-box (vanaf 4/11), en (2) deel te nemen aan een online game (vanaf 21/10).

kaartje

Fase 1 : Online game, 21/10 – 03/11

In de eerste fase willen we nagaan hoe burgers en buurtbewoners de luchtkwaliteit zelf inschatten. Hiervoor wordt een  online game gespeeld, waarbij spelers de luchtkwaliteit op verschillende locaties in de stad inschatten. Iedereen kan deelnemen aan het  online game!

Fase 2 : Meten van de luchtkwaliteit, 04/11 tot 17/11

Door metingen uit te voeren in de stad zal een luchtkwaliteitskaart. Om tot een kwalitatief resultaat te komen moeten veel metingen uitgevoerd worden, hoe meer metingen hoe beter. Voelt u zich aangesproken om luchtkwaliteitsmetingen in Antwerpen uit te voeren, dan kunt u zich hier aanmelden! De metingen worden uitgevoerd met een speciaal ontwikkelde sensor-box. De metingen worden in real-time weergegeven op uw smartphone via een gratis  Android App. Uw metingen worden bovendien op een kaart op onze website geplaats zodat u de resultaten achteraf kunt raadplegen. Metingen worden bij voorkeur uitgevoerd tijdens verplaatsingen (mobiele metingen), te voet of per fiets, op gelijk welk tijdstip van de dag.

Geïnteresseerd om de luchtkwaliteit in kaart te brengen?
Meld je hier aan!

Fase 3 : Online game en persoonlijke kaart, 18/11 tot 01/12

Op basis van de luchtkwaliteitsmetingen wordt een luchtkwaliteitskaart voor Antwerpen aangemaakt. Gamers kunnen deze kaart nu raadplegen tijdens het online game om extra infromatie te verkrijgen.

Op het einde van fase 3 wordt de winnende stad officieel bekend gemaakt! Er zijn prijzen voorzien voor deelnemers die metingen uitvoeren en voor de meest actieve en beste gamers!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *